Öka din kondition med hjälp av cykel

Cykling får dig att må bra, det vet vi. Nu ska du få läsa hur bra cykling egentligen är både för kropp och själ.

Så här påverkar cykling din kropp

Cykling är bra för din blodcirkulation och för ditt hjärta. Din vilopuls blir lägre och ävenså ditt blodtryck. Risken av att du ska få diabetes minskar, eftersom träningen sänker din insulinnivå.

Cyklingen är en bra motionsgren även för lederna, eftersom de inte blir lika utsatta som exempelvis vid löpning. Du märker också att dina muskler blir starkare när du cyklar.

Cykelträning belastar inte dina leder på samma sätt som många andra grenar och därför orkar du cykla längre. Detta är bra för både kondition och viktkontroll.

Mentala nyttoaspekter

Under ett cykelpass motverkar kroppens fysiska ansträngning och den förbättrade syresättningen depression. Om du har anlag för säsongdepression är cykling väldigt bra för dig.

När du cyklar utsöndrar din kropp även dopamin och endorfiner. De är hormoner som förbättrar ditt psykiska välmående och ditt humör och kallas därför för lyckohormoner. Endorfiner uppkommer bland annat vid fysisk aktivitet och åstadkommer en slags eufori i kroppen. Dopamin å sin sida har en uppiggande effekt och får dig att känna en kick då du lyckats med träningen.

Ta en titt på Cykloteket för tips och utrustning för cykling.

Related Post